بنام خدا
ادامه بحث قبلی
3- آیاتى که انسان را دعوت به تفکر و تدبر در جهان آفرینش و آیات قرآن مىکند و حتى کسانى را که تفکر
نمىکنند سرزنش مىنماید.
مثال قال الله تعالى: (و یتفکرون فى خلق السموات و الارض) (1) مثالى دیگر: قال تعالى: (افلم ینظروا الى
السماء فوقهم کیف بنیناها و زیناها) (2). مثالى دیگر: قال تعالى: (صم بکم عمى فهم لا یعقلون) (3).
4- آیاتى که اسرارى از طبیعت را، براى انسان فاش مىکند. البته در زمان نزول قرآن علم پیشرفت چندانى نکرده بود و این مطالب کشف اسرار محسوب مىشد. اگر چه امروزه براى ما مطالبى عادى جلوه مىکند. مثال: قال الله تعالى: (اولم یروا الى الارض کم انبتنا فیها من کل زوج کریم) (4) «آیا به زمین نظر نمىکنند که چقدر گیاهان زوج در آن رویانیدیم». در این آیه شریفه، خداوند به زوجیت گیاهان اشاره مىفرماید که قرنها بعد از نزول قرآن، توسط دانشمندان زیست شناس، کشف گردید. (5)
مثالى دیگر: (الشمسى تجرى لمستقر لها...) (6) «خورشید در جریان است تا محل استقرار خود» این آیه به رغم گمان بسیارى از دانشمندان که دهها سال، خورشید را، ثابت فرض مىکردند، حرکت این ستاره عظیم را اعلام مىکند و با کلمه «تجرى» معارف زیادى را به بشر گوشزد مىنماید در مورد این آیه بعداً بحث خواهیم کرد .
جمع بندى و نتیجهگیرى:
اسلام به علم و دانشمندان توجه زیادى دارد و آنها را، تشویق مىکند و در آیات زیادى به تفکر و تدبر دعوت مىنماید، تا آنجا که ساعتى تفکر در معارف اسلامى، از هفتاد سال عبادت بهتر است (7) و این تشویق اسلام، موجب رشد علوم در همه رشتهها گردید، تا جایى که در طى چند قرن محدود، این تلاش به ثمر رسید و تمدن عظیم اسلامى، از آسیا تا آفریقا و اروپا گسترش یافت و دانشمندان بزرگى، در رشتههاى مختلف علمى، به جهان عرضه کرد.
پی نوشتها::
1- سوره بقره، 171.
2- سوره شعراء،7.
3- رابطه علم و دین، نوشته عباسعلى سرافرازى، ص 24 - 28
4- سوره یس، 38.
5- میزان الحکمه، ج 6، ص 459.
6- تاریخ التمدن الاسلامی، تألیف جرجى زیدان، ج 3، ص 151.
7- عن النبى (ص): اطلیعوا العلم و لو بالصین فأن طلب العلم فریضة على کل مسلم، میزان الحکم، ج 6، ص 463، چاپ سوم.
برای طرح سوالات خود در زمینه موضوعات قرانی روی اینجا کلیک کنید
وبلاگ مفید