بنام خدا
تأکید قرآن بر علم :
یکی از چیزهایی که همه ما از معلم انشای دوران ابتدایی و راهنمایی و بعضا دبیرستان بیاد داریم این جمله بود که::
علم بهتر است یا ثروت ؟؟؟
راستی! اگر همین الان این سوال را از شما بپرسند که از علم و ثروت کدوم را بیشتر می پسندی ؟ چه جواب میدهید؟(توی بخش نظرات منتظر پاسخ شما هستم)
امّا من اینجا می خواهم قبل از اینکه جوابی به سوالم بدهید از قرآن کریم کمک بگیرم وموضوع علم را کمی روشن کنم تا بهتر بتوانی جواب بدهید پس قبل از پاسخ به پرسش حتما یک نگاهی به مطلب پایین بیاندازیدو سپس پاسخ بدهید::
ماده علم با شکلهاى گوناگون، بیش از 750 بار، در قرآن کریم تکرار شده است. این مطلب مىرساند که قرآن، به علم و علما اهمیت زیادى مىدهد (و این گذشته از 45 مورد، ذکر ماده عقل است که در مورد عقل و توجه به خردمندان آمده است). بلى این علم است که انسان را از ظلمتها بیرون مىبرد و کاروان بشریت را، به طرف کمال رهنمون مىشود. با علم است که انسانها از تعالیم انبیا (ع) و مفاهیم قرآن کریم، آگاهى مىیابند و این علم است که هر روز دست آورد تازهاى به بشریت، عرضه مىکند.
از این رو اسلام آموختن دانش را، فریضه دانسته و بر آن تأکید نموده است. البته در نظر قرآن کریم منظور نوع خاصى از علم (مانند فلسفه، علوم تجربى، اجتماعى، یا احکام الهى و...) نیست، بلکه علم به معناى عام، مورد توجه اسلام است (1)(هر چند در موارد خاصى، استثنا دارد که بعد به آن اشاره خواهیم کرد) و این از افتخارات اسلام است که توانست طى چند قرن، تمدن عظیمى براساس معارف بشرى و الهى پدید آورد، و کاروان علم را، با سرعت به پیش برد و این جهش علمى، درست در قرون وسطى (16-6 میلادى) بود که اروپا، در ظلمت جهل به سر مىبرد.
آیاتى از قرآن کریم را که به علم، توجه مىدهد مىتوان به چند دسته تقسیم کرد:
1- آیاتى که ارزش مطلق علم را بیان مىکند و بر شرایفت علم و فضیلت دانشمندان اصرار مىورزد (طبق ظاهر آیات).
مثال: قال الله تعالى: (هل یستوى الذى یعلمون و الذین لا یعلمون انما یتذکر اولوالالباب) (2) «آیا افراد دانا و نادان با هم، مساوى هستند؟ فقط اهل خرد متذکر مىشوند». (البته این سؤال استفهام انکارى است و خداوند مىخواهد عدم تساوى را گوشزد کند).
مثالى دیگر: قال الله تعالى: (یرفع الله الذین آمنوا منکم و الذین اوتوا العلم درجات) (3) «خداوند انسانهاى با ایمانى از شما را رفعت مىدهد و دانشمندان داراى درجاتى هستند».
2- آیاتى که راههاى افزایش علم را بیان مىکند، به چشم، گوش، عقل و قلب اشاره مىنماید و انسان را به استفاده از این وسایل ترغیب مىکند، تا دانش خود را افزایش دهد و این را شکر نعمت مىداند.
مثال: قال الله تعالى: (و الله اخرجکم من بطون امهاتکم لا تعلمون شیئاً و جعل لکم السمع و الابصار و الافئدة لعلکم تشکرون) (4)«خداوند شما را از شکم مادرانتان خارج کرد، در حالى که چیزى نمىدانستید و براى شما گوش، چشم و قلب قرار داد تا شاید شاکر باشید».
(برای اینکه بحث زیاد طولانی نشه و شما نیز خسته نشوی سخنم را در دو پست میاورم ، پس پست بعدی را نیز حتما بخوان)
پی نوشتها::
1- سوره مجادله، 11.
2- سوره نحل، 78.
3- سوره آل عمران، 191.
وبلاگ مفید